Andrea Pereković

Umjetnica, koreograf

Andrea Pereković

– koreografkinja i režiserka, započela je karijeru u Parizu, nastavila
je od 1992. do 2003. u New Yorku, a od 2003. godine nalazi se u Aix en Provence.

Diplomirala je na Univerzitetu u Parizu – Sorbone i na Martha Graham School of Contemporary Dance gdje je 1995. godine postala član profesorskog tima. Paralelno svom nastavničkom radu , nastavlja usavršavanje u Harkness Dance Center, NY i u City center,NY.

Razvija i stvara vlastite koreografije koje prikazuju njenu osobenost i inovativnu scenografiju. Stvorila je više od deset predstava: ” A night at the museum “; „Balloon”; „Daytoday, ” Detachment» “; «As they come, as they go»; «Voices» ; « I’ll Cook for Love », koje predstavlja na različitim scenama u New Yorku. Neki su okrunjeni nagradama i pozitivnim kritikama. “New York Times” osobito naglasava njenu odvažnost da oživljava muziku Nina Rotte na takav kreativan način, gdje se ležernost mješa s tragedijom. Jedna od njenih koreografija “Ausencia” rađena u saradnji sa filmskom redateljicom , stvara multimedijalni performans koju subvencionira “Experimental Television Center” iz New Yorka. Od 2010.godine svoje usavršavanje popunjava iz područja pozorišne umjetnosti.

Nakon povratka u Francusku 2003. Godine povremeno je vodila radionice u „ Ballet
Preljocaj“ kompaniji,vodila je turneje i repeticije „Groupe Grenade Josette Baïz“, zatim
radionice u okviru ASPPA i Fondacije Vasarely, a istodobno je bila pozvana na francuski institut u Zagrebu gdje je otvorila radionice savremenog plesa. Također je bila uključena u međunarodni institut “Step by step” u Hrvatskoj, gdje je vodila radionice za učitelje osnovnih i srednjih škola. U Crnoj Gori je stalni umjetnicki saradnik frankofonog kreativnog centra “Avenir” .

Postavila je niz kreacija sa djecom i adolescentima koje se temelje na kombinaciji različitih
umjetničkih izraza: književnost, pozorišni izraz , ples, muzika i vizualne umjetnosti: ” La Fontenove bajke”, na Festivalu frankofonije, “Miro et la danse” na Manifestaciji C’est le Sud, Aix en Provence i “Le Petit Prince“ prema Sent Exiperiju, presentiranom na Međunarodnom sajmu knjiga. “Ali gdje je Orni Car” Guitar Art Summer Festival, Crna Gora.
Zatim slijede pozorisne kreacije: “Stilske vježbe” prema Raymond Queneau, Festivala u La Roche sur Yon i “Art” festival Kotor; ” Pričom,igrom i pjesmom kroz Pariz“, festival u Catania, Italija i u Beogradu , „Glasine se šire“ , Artdrala festivali u Beogradu, La Roche sur Yon, i Challans, Francuska. Za Fondaciju Vasarely radi više kreacija “Vasarely u pokretu”, “Tijelo i arhitektura”; “Boje, oblici i pokret”; ” Vega III”; “Univerzalne strukture”; “E (mots)tions”. Za Avenir čuzičko scensku predstavu . “Mali Princ i ruža” prema St .
Egziperiju, prikazanoj u Trebinju BiH , na Frankofoniji 2018 , Pozorisni frankofonski festival, Bar, Crna Gora, FêTèF, Mostar , Bosna i Hercegovina.
Tecno govori radi na tri jezika: francuski, engleski, srpski i hrvatski.