Mirela Šćasni

profesorica solo pjevanja, direktorica  festivala « Bruna Špiler »

Mirela Šćasni

Profesorica solo pjevanja, direktorica  festivala « Bruna Špiler »

P rofesor solo pjevanja, vokalne tehnike i kamerne muzike u školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan” u Kotoru i ŠOMO Herceg Novi. Rođena je u Beogradu 1962.
godine. Svoje muzičko školovanje započinje na odsjeku za klavir i flautu, a zatim upisuje solo pjevanje. Diplomirala je 1988. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof.Zvonimira Krnetića.
Od 1989. živi u Herceg Novom i osniva prvi solo pjevački odsjek u Crnoj Gori. U svompedagoškom radu je sa svojim đacima osvojila brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima (specijalne nagrade u Italiji, Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori).

Osnivač je i direktor Međunarodnog festivala solo pjevača “Bruna Špiler” koji se ove godine
uspješno održava već peti put u Herceg Novom, a u svom pedagoškom radu je bila član žirija na mnogim takmičenjima solo pjevača u Crnoj Gori i okruženju.
Dugogodišnji je predsjednik žirija Dječjeg festivala “Male skale” kao i član organizacionog odbora “Festivala klapa -Perast” i umjetnički rukovodilac klape “Stari kapetan”. 2010 je muzički direktor prvog crnogorskog mjuzikla “Pepeljuga i rok zvijezda”, a ove godine, kao član grupe“Avenir”, postavila je na scenu dio iz muzičko scenskog djela “Les Miserables” na francuskom
jeziku.

U toku je priprema za novi projekat,postavljanje na scenu Pucinijeve opere „Sestra Andjelika „ u
izvodjenju bivsih i sadasnjih djaka iz Boke.
Većina njenih učenika su uspješno nastavili školovanje na muzičkim akademijama širom bivše Jugoslavije, pjevaju na operskim scenama, samostalno koncertiraju ili se bave pedagoškim radom