Partneri

slika-1-630x310

Francuski institut u Crnoj Gori

Smješten u srcu Podgorice, Francuski institut je prozor u francusku kulturu i jezik. On predstavlja dio mreže od 130 ustanova koje povezuju glavne gradove širom svijeta sa Francuskim institutom u Parizu i nastoji da slijedi vaše želje i očekivanja.

Kursevi u Institutu vam pružaju pristup francuskom jeziku i frankofonoj književnoj i kulturnoj baštini. Za naše brojne nekadašnje polaznike, francuski jezik je lak, ili u svakom slučaju nije tako težak. Kakav god da je vaš nivo poznavanja jezika, u medijateci vam stoje na raspolaganju aktuelni tekstovi, ali i klasici francuske književnosti. Kroz odabrane časopise i filmove možete steći sliku o aktuelnim društvenim temama i savremenom stvaralaštvu.

Francuski institut Crne Gore realizuje kulturni program tokom cijele godine, kako u Podgorici tako i u drugim krajevima zemlje. Zahvaljujući plodnoj saradnji sa crnogorskim kulturnim institucijama, kroz filmske programe, nastupe (muzika, pozorište, ples, cirkus i ulične umjetnosti), radionice i konferencije, upoznajete dio francuske baštine i najskorija ostvarenja umjetničke scene. Svake godine, vrhunac kulturnih dešavanja je u mjesecu martu, kada se i obilježava Frankofonija.

Ali, to nije sve. Institut podržava nastavu francuskog jezika u crnogorskom školskom i univerzitetskom sistemu. Prati univerzitetsku saradnju i promoviše mobilnost studenata i saradnju predavača između naše dvije zemlje. A kada dođe evropski trenutak, višejezičnost će biti adut za crnogorsku omladinu. Stoga Francuski institut Crne Gore nastoji da radi kako bi mladi mogli da iskoriste svaku priliku koja im se u budućnosti ukaže.

krugic

Institut za saradnju sa Istočnom Evropom

Naša misija: da na održiv i efikasan način promovišemo višestruku saradnju sa Istočnom Evropom, njenim državama, zajednicama, regijama i gradovima. Oslanjajući se na nadležnost, komplementarnost, dostupnost i iskustvo svojih članova, I.C.E.O.

Fondacija Petrović-Njegoš

Fondacija Petrović Njegoš je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem poboljšanja i unaprijeđenja kvaliteta života stanovnika Crne Gore i opšte društvene situacije u zemlji.  Od 2012. godine, kada je osnovana, Fondacija podržava i razvija projekte kroz saradnju sa brojnim partnerima iz državnog i privatnog sektora (ministarstva, organi lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, privatne kompanije itd).

Oblasti u kojima Fondacija usmjerava svoje djelovanje podijeljene su u tri programske cjeline:
1. solidarnost,
2. zaštita životne sredine i održivi razvoj, i
3. kultura, istorija i edukacija.

ArtDraLA

1994.godine u La Roche sur Yon-u (Francuska) održana je prva konferenija Međunarodne mreže pozorišta mladih na francsukom jeziku kao stranom jeziku.
ArtDraLA ima za cilj da promoviše mlado pozorište na stranim jezicima. Sa radom je počela 2002.godine i registrovana je kao NVO.

Udruženje profesora francuskog jezika u Crnoj Gori

Promovisanje francuskog jezika u Crnoj Gori, kroz nastavu i učenje francuskog jezika i širenje frankofone kulture – Podrška nastavnicima francuskog jezika u nastavno-pedagoškom radu kroz pružanje neophodnih informacija, organizaciju seminara za usavršavanje nastavnika u cilju njihovog kontinuiranog stručnog usavršavanja – Unapređenje kvaliteta nastave i učenja francuskog jezika – Njegovanje dijaloga među nastavnicima francuskog jezika i saradnje sa drugim Udruženjima sličnih ciljeva – Njegovanje saradnje sa institucijama koje se bave nastavom/učenjem francuskog jezika u Crnoj Gori i regionu

rfr

Association Bretagne-Montenegro

Ciljevi ove organizacije su razvoj prijateljstva, solidarnosti i saradnja sa građanima. Podržavaju mlade ljude, studente i profesore koji žele naučiti nešto više o francuskoj kulturi. Organizuju kulturne događaje kako u Francuskoj tako i u Crnoj Gori, u cilju promocije dvaju zemalja. Žele unaprijediti baštinu i bogatstvo sjevera Crne Gore, posebno Rožaja, Berana i Bijeloga Polja.

ef

Klub “Ami” Berane

Klub „AMI“ njeguje  francuski jezik i francusku kulturu. Oko 40 članova redovno pohađaju pozorišne radionice, igraonice i pripremne časove za polaganje ispita za prestižnu diplomu “DELF”. Klubu „AMI“ ima mjesta i za odrasle koji žele da usavrše ili nauče neki novi jezik. Klub “AMI” osnovan je 2000.godine.