Profesori i Umjetnici

Biografije profesora i umjetnika Kreativnog centra Avenir

Svetlana Čolak Antić

Psiholog, osnivač Kreativnog Centra Avenir

S vetlana Čolak Antić rodjena je u Herceg Novom gdje je završila gimnaziju. Psihologiju je diplomirala na Fakultetu u Zagrebu, francuski jezik i civilizaciju na univerzitetu u Ženevi, a specijalističke studije i magisterij iz kliničke psihologije u Lionu i Parizu.

Radila je na raznim projektima u školama u Hrvatskoj, Švajcarskoj, Francuskoj i u Alžiru. Od 1987 do 2002 godine vodila je pilot projekat Ministarstva prosvjete Francuske: “inkluzija odolescenata devijantnog ponašanja”.

R adila je i na projektu Evropske zajednice “Youth start”. A 2006.godine osnovala je u Herceg-Novom sa grupom antuzijasta, nevladinu organizaciju « Avenir » koja je prerasla u Kreativni centar na francuskom jeziku.

Andrea Pereković

– koreografkinja i režiserka, započela je karijeru u Parizu, nastavila
je od 1992. do 2003. u New Yorku, a od 2003. godine nalazi se u Aix en Provence.

Diplomirala je na Univerzitetu u Parizu – Sorbone i na Martha Graham School of Contemporary Dance gdje je 1995. godine postala član profesorskog tima. Paralelno svom nastavničkom radu , nastavlja usavršavanje u Harkness Dance Center, NY i u City center,NY.

Razvija i stvara vlastite koreografije koje prikazuju njenu osobenost i inovativnu scenografiju. Stvorila je više od deset predstava: ” A night at the museum “; „Balloon”; „Daytoday, ” Detachment» “; «As they come, as they go»; «Voices» ; « I’ll Cook for Love », koje predstavlja na različitim scenama u New Yorku. Neki su okrunjeni nagradama i pozitivnim kritikama. “New York Times” osobito naglasava njenu odvažnost da oživljava muziku Nina Rotte na takav kreativan način, gdje se ležernost mješa s tragedijom. Jedna od njenih koreografija “Ausencia” rađena u saradnji sa filmskom redateljicom , stvara multimedijalni performans koju subvencionira “Experimental Television Center” iz New Yorka. Od 2010.godine svoje usavršavanje popunjava iz područja pozorišne umjetnosti.

Nakon povratka u Francusku 2003. Godine povremeno je vodila radionice u „ Ballet
Preljocaj“ kompaniji,vodila je turneje i repeticije „Groupe Grenade Josette Baïz“, zatim
radionice u okviru ASPPA i Fondacije Vasarely, a istodobno je bila pozvana na francuski institut u Zagrebu gdje je otvorila radionice savremenog plesa. Također je bila uključena u međunarodni institut “Step by step” u Hrvatskoj, gdje je vodila radionice za učitelje osnovnih i srednjih škola. U Crnoj Gori je stalni umjetnicki saradnik frankofonog kreativnog centra “Avenir” .

Postavila je niz kreacija sa djecom i adolescentima koje se temelje na kombinaciji različitih
umjetničkih izraza: književnost, pozorišni izraz , ples, muzika i vizualne umjetnosti: ” La Fontenove bajke”, na Festivalu frankofonije, “Miro et la danse” na Manifestaciji C’est le Sud, Aix en Provence i “Le Petit Prince“ prema Sent Exiperiju, presentiranom na Međunarodnom sajmu knjiga. “Ali gdje je Orni Car” Guitar Art Summer Festival, Crna Gora.
Zatim slijede pozorisne kreacije: “Stilske vježbe” prema Raymond Queneau, Festivala u La Roche sur Yon i “Art” festival Kotor; ” Pričom,igrom i pjesmom kroz Pariz“, festival u Catania, Italija i u Beogradu , „Glasine se šire“ , Artdrala festivali u Beogradu, La Roche sur Yon, i Challans, Francuska. Za Fondaciju Vasarely radi više kreacija “Vasarely u pokretu”, “Tijelo i arhitektura”; “Boje, oblici i pokret”; ” Vega III”; “Univerzalne strukture”; “E (mots)tions”. Za Avenir čuzičko scensku predstavu . “Mali Princ i ruža” prema St .
Egziperiju, prikazanoj u Trebinju BiH , na Frankofoniji 2018 , Pozorisni frankofonski festival, Bar, Crna Gora, FêTèF, Mostar , Bosna i Hercegovina.
Tecno govori radi na tri jezika: francuski, engleski, srpski i hrvatski.

Jelena Perišić

Profesorica francuskog jezika i knjizevnosti

Dimlomirala je na Univerzitetu u Beogradu , Filološki fakultet odsjek za francuski jezik I književnost 2003. Godine I stekla zvanje pfofesora istog.

Tokom studija , a u cilju usavršavanja jezika provela je godinu dana u Parizu kao Jeune fille au pair i paralelno je pohađala Francusku Aliansu “Victor Hugo”. Nakon diplomiranja se zapošljava u skoli i nastavlja na svom stručnom usavrsavanju na seminarima organizovanim i akreditovanim od strane Ministarstva prosvete Srbije. Ti seminari su imali cilj jačanja kompetencija nastavnika za osmišljavanje i realizaciju nastave, za razumjevanje razvojnih karakteristika dece, funkcionisanje odeljenja kao grupe, za razumjevanje i prevenciju nasilja.

R adno iskustvo je stekla na raznim poslovima ; u osnovnim školama u Beogradu “Nikola Tesla”, i « Branislav Nušić », u Vinči i u srednjoj stručnoj školi za Brodogradnju , mašinstvo i hidrogradnju u Beogradu. gde je pored svog osnovnog rada profesora francuskog jezika , vodila razredno starešinstvo, i sekciju stručnog tima.

Udajom se nastanila u Herceg-Novi gde je dobila zaposlenje u turizmu ; u agenciji « Gulliver- Montenegro » gdje je, osim prevodilačkih poslova , bila i predstavnik agencije za hercegnovsko područje. Od 2016.godine radi u Kreativnom centru “Avenir” gdje vodi kurseve francuskog jezika svim uzrastim od 4 godine , pa do odraslih. Priprema za Međunarodne diplôme DELF, u skolopu umjetničkog tima vodi ljetnje jezičko – umjetničke radionice, jezički priprema pozorišne predstave i vodi pozorišnu trupu “Avenir” na festivale.

Služi se sa tri jezika : srpski , francuski i engleski.

Izabela Matoš

slikarka,dizajnerka

Izabela Matoš, slikarka,dizajnerka diplomirala je u Beogradu na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti, Srbija. Započela je karijeru u Herceg-Novom u Crnoj Gori, gdje je stvorila svoj vlastiti kreativni studio “ISART”. Njezin istraživački duh odveo ju je u Argentinu 2008. gdje je ostala dvije godine.
Kao slikarka sudjeluje u skupnim i individualnim izložbama.
Keramičarka , Lala Drecun-Palavršić kaže o njoj: “Izabela je slikar s vizijom snažnih osobnih, neobičnih i pjesničkih izraza. Predstavlja svoj grad u obliku malih i velikih slikarskih formata kroz koji nas vodi uskim ulicama, skrivenim i osjenčanim predjelima , ponekad nas poziva na brod, ponekad osjećamo miris ove šarene atmosfere “

Od 2008, je član i umjetnik u gostima frankofonog Kreativnog centra ‘Avenir“ koja se bavi
promocijom i širenjem francuskoj jezika i kulture u Crnoj Gori. U saradnji sa drugim umjetnicima radila je na različitim projektima stvaranja pozorišnih predstava na francuskom jeziku, inspirisanim sa frankofonom književnošću. Zapažen je njen rad na izradi skulpture u javnom prostoru inspirisan romanom „Dnevnik jednog drveta” Didier Van Cowerleat-a, zatim kostimi i dekor za predstavu „Mali princ”, i za muzicku komediju „Gavroš“, prema romanu „Jadnici“ Viktora Igoa; mural inspiriran muzikom “Karneval životinja” Camille Saint Sens-a ; kostimi za predstavu “Stilske vježbe” po istoimenom djelu Raymond Queneau-a. ..
Koristi bogatstvo tonova, razne boje, izvučene pokrete, ona pokreće djecu da izraze svoja osjećanja i ideje upotrevljavajući zajednička rješenja ili individualne crteze. . Također je animirala međunarodnu radionicu u Ruanu, Normandija , “Stvaramo novo od otpada“.
Vodila je edukativno –umjetničku radionicu u Internacionalnoj gimnaziji u , Nantu, 2016, i u Maison de quartier Madeleine Champ de Mars 2015

S cenografija : “Los Arboles tambien duermen” imerzivni teatar, Villena, Španjolska 2018;
Maketa151217, performans, Nant 2017; “Vrijeme drveća”, Beograd 2017, Nant 2016; Bar “Armor Ethik” festival Les Escales, Saint Nazaire 2015, 2016, 2017; Član organizacijskog tima Festivala Sinestezija 2011,2012; Kreiranje kostima za kratki film “Luča” adaptacija novele “Equilibrium vitae” Dina Bucatija; Dizajn kostima i kostima “Soliter”, “Kuda idu stare godine”, “Plan B” 2011, Hercegnovskog pozorišta , Scenografija “Bollywood Film Festival”,
Beograd, Srbija, 2002. godine.

Miloš Avramović

Doktor francuskog jezika i književnosti

M iloš Avramović je rođen 1990. godine. Nakon osnovne škole i gimnazije (društveno-jezički smjer) upisuje francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću (Univerzitet Crne Gore) na kom diplomira 2013. godine. Tokom druge godine studija, u okviru literarnog konkursa „Deset riječi Frankofonije 2011“ biva nagrađen jezičkim boravkom u Francuskoj od strane Francuskog instituta Crne Gore. Kao stipendista Vlade Republike Francuske,

nastavlja master i doktorske studije iz francuske i komparativne književnosti na Univerziteta u Turu (Francuska). Tema njegovog master rada (odbrana 2014. godine)bila je Kopije Molijerovih djela u XVIII vijeku (pod mentorstvom renomiranog profesora Žan-Žak Taten-Gurijea). Doktorirao je sa temom “Pozorišne kopije u XVIII vijeka : kopije velikih klasičnih modela, snažan upliv parodije i težnja ka pozorišnim nastavcima” 2018. godine.

U okviru doktorskih studija, Miloš boravi šest mjeseci na Univerzitetu u Kalgariju (Kanada) 2017. godine i dva mjeseca na Kalifornijskom univerzitetu Los Anđeles (poznatiji kao UCLA) 2018. godine. Na Univerzitetu u Kalgariju je bio angažovan kao asistent na odsjeku za francuski jezik.Stalni je član Udruženja „Avenir“ od 2010. godina putem kojeg učestvuje na brojnim pozorišnim festivalima frankofonog pozorišta u Crnoj Gori, Srbiji, BIH, Francuskoj i Italiji. U ovoj organizaciji, Miloš pravi prve korake kao profesor francuskog jezika. Tokom akademske godine 2014/2015, predaje i na Institutu za strane jezike u Podgorici. Učestovao je na nekoliko međunarodnih naučnih skupova (Crna Gora, Francuska, Kanada).

Od ljeta 2014. godine, radikao licencirani turistički vodič i prevodilac za crnogorsku firmu „Carine“ (Hotel „Delfin“ i Hotel „Park“) koja uspješno sarađuje sa francuskim tur operatorom „Top of travel“. Povrh toga, licencirani je ispitivač za DELF ispite. Povodom Međunarodnog dana profesora francuskog jezika 2019., učestvovao je na poetskom konkursu “Ma langue française“ u organizaciji Kancelarije za Frankofoniju za Centralnu i Istočnu Evropu i osvojio II mjestu od ukupno 187 profesora učesnika.

Mirela Šćasni

Profesorica solo pjevanja, direktorica  festivala « Bruna Špiler »

P rofesor solo pjevanja, vokalne tehnike i kamerne muzike u školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan” u Kotoru i ŠOMO Herceg Novi. Rođena je u Beogradu 1962.
godine. Svoje muzičko školovanje započinje na odsjeku za klavir i flautu, a zatim upisuje solo pjevanje. Diplomirala je 1988. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof.Zvonimira Krnetića.
Od 1989. živi u Herceg Novom i osniva prvi solo pjevački odsjek u Crnoj Gori. U svompedagoškom radu je sa svojim đacima osvojila brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima (specijalne nagrade u Italiji, Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori).

Osnivač je i direktor Međunarodnog festivala solo pjevača “Bruna Špiler” koji se ove godine
uspješno održava već peti put u Herceg Novom, a u svom pedagoškom radu je bila član žirija na mnogim takmičenjima solo pjevača u Crnoj Gori i okruženju.
Dugogodišnji je predsjednik žirija Dječjeg festivala “Male skale” kao i član organizacionog odbora “Festivala klapa -Perast” i umjetnički rukovodilac klape “Stari kapetan”. 2010 je muzički direktor prvog crnogorskog mjuzikla “Pepeljuga i rok zvijezda”, a ove godine, kao član grupe“Avenir”, postavila je na scenu dio iz muzičko scenskog djela “Les Miserables” na francuskom
jeziku.

U toku je priprema za novi projekat,postavljanje na scenu Pucinijeve opere „Sestra Andjelika „ u
izvodjenju bivsih i sadasnjih djaka iz Boke.
Većina njenih učenika su uspješno nastavili školovanje na muzičkim akademijama širom bivše Jugoslavije, pjevaju na operskim scenama, samostalno koncertiraju ili se bave pedagoškim radom