[vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Nakon završenih ljetnih radionica kreativni centar “Avenir” je završio svoj rad realizacijom internacionalnog projekta

Susreti djece i mladih Francuske i Crne Gore čiji je radni naslov

« Kumstvo među generacijama »

Grupa od 24 adolescenta od 16 i 19 godina iz Francuske, , 3 voditelja i direktorica programa su nas posjetili u našem Kreativnom centru.”Avenir”.

Ukupno je bilo 50 tak učesnika ovog zanimljivog programa. Kojeg je finansiralo Ministarstvo ekologije i zaštite životne sredine republike Francuske, a izradili su ga zajednički direktorica Centra za osmišljavanje školskih praznika Cécile Croville iz Francuske i Svetlana Čolak Antić iz “Avenir”-a

Ova vrsta aktivnosti je za nas veliki izazov i bogatstvo u iskustvima.

Edukativni ciljevi ovog projekta su :

* Stjecanje zajednickih iskustava kroz upoznavanje i druzenje

* Upoznavanje sa zivotom mladih iz razlicitih sredina

* Razmjena razlicitih interesovanja i misljenja

.

Za kraj druzenja je priredjen zajednicki rucak na platou ispred Muzicke skole gdje ce mladi francuzi okusati nase crnogorske specijalitete, a za kraj francuske poslastice.

Za zajednicki program naša grupa se se predstavila sa dvije od tačaka kreiranih za vrijeme radionica

* « Fosili « iz Karnevala Životinja Kamija Sens Sansa po adaptiranom tekstu Karla Norca

* Slobodna interpretacija adolescenata « Avenira » – Teatar u pokretu.

Zatim je uslijedila igra izbora kumova . Svaki mladi Francuz je odabrao svoje kumce, i predao mu kao poklon knjigu sa posvetom i koja će postati njihova veza.

Zatim su uslijedila bliza upoznavanja kroz igre u parovima i manjim grupama da bi se na kraju svi zajedno pomješali i igrali kolektivne društvene igre.

.

Za kraj druženja je priređen zajednički piknik na platou ispred Muzicke skole gdje su mladi francuzi probali nase crnogorske specijalitete, a za kraj francuske poslastice.

Mi smo im pripemili recepte na francuskom jeziku , tako da će oni moći i sami, kad se vrate svojim kućama da prave naše pite.

Očekujemo da će se kontakti nastaviti preko društvenih mreža.

Nadamo se da će u « Avenir »u biti još ovakvih projekata, a jedan je već programiran za april 2019 godine.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”6534,6533,6532,6531,6530,6529″ img_size=”medium”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]