21 susreti Evropskog pozorišta

21 susreti Evropskog pozorišta

Dramska sekcija Kreativnog centra « Avenir » je učestvovala u Susretima Mladog Evropskog Pozorišta koji su se održavali u Francuskoj u Grenoblu od 2. do 1. jula 2009 godine.

Susreti su jedan jedinstven prostor u kojem se pozorišne grupe iz raznih sredina i raznih struktura, od neformalnih amaterskih do profesionalnih trupa i fakulteta za pozorišnu umjetnost, suočavaju, međusobno upoređuju i razmjenjuju iskustva i mišljenja. Susreti su ujedno festival gdje grupe predstavljaju svoja ostrvarenja, a istovremeno učestvuju na različitim radionicama, u debatama, a uz sve to druže se sa ljudima i vršnjacima koji se bave pozorištem i svim njegovim aspektima. Prema riječima Fernanda Garnijea, osnivača i direktora Susreta, pozorište ima značajnu i odgovornu ulogu u razvoju demokratskog građanskog društva još od antičke Grčke.

Mladi Avenirci su izveli pozorisni komad « Vous avez vu mon nouveau nez ? » ( Da li ste vidjeli moj novi nos ?) kojeg je napisala Tijana Milinović, učenica ŠC « Ivan Goran Kovačić », a vodila ih je profesorica francuskog jezika Marina Mirović. U Grenoblu su ih dočekale i bile sa njima tokom čitavog boravka Françoise Braoudakis, profesorica francuskog jezika i pozorišne umjetnosti, koja je ujedno i umjetnički savjetnik udruženja « Avenir », te predsjednica Svetlana Čolak-Antić.
Kao što je to programom bilo predviđeno mladi su se uključili u razne aktivnosti i ostvarili kontakte i mnoga poznanstva sa učesnicima iz raznih evropskih zemalja. Kroz sve aktivnosti bili su

naizmjenično glumci, učesnici i gledaoci. Prisustvovali su predstavama amaterskih grupa i profesionalnih trupa iz Engleske,
Italije, Njemačke, Hrvatske, Rusije i drugih. Osim, za njih, sasvim novih iskustava i učenja, aktivno su ucestvovali u zajedničkoj adaptaciji, kreaciji i izvođenju Šekspirove « Zimske priče » koja je predstavljena grenobljanskoj publici na završnoj priredbi.

Za tih deset dana naši mladi su živjeli u ritmu Susreta. Boravili su u studentskom kampusu a radionice i pozorišne predstave su se održavale u raznim djelovima grada. Na taj način su vidjeli i dobro upoznali taj alpski univerzitetski grad sa 600.000 stanovnika za kojeg je Stendal rekao “ovdje svaka ulica završava planinom”.
Udruženje « Avenir » im je organizovalo i jedan kulturno zabavni izlet u obližnji turistički srednjevjekovni grad Annecy, u čijem su se jezeru mogli i kupati. Susreti su se završili obogaćeni novim iskustvima, novim znanjima i vještinama, pozitivnim osjećajima i željama da se uspostavljene veze nastave i da se ponovo učestvuje,a kao kao zakljucak : za sve je potrebna zdrava motivacija i veliki rad !

Filip
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website