Posjeta Ilijnici 2008.godine


Devedeseta godisnjica zavr┼íetka I Svjetskog rata obilje─Ĺena na Ilinici iznad Herceg-Novog
Na Ilinici, iznad sela ┼Żvinje u Op┼ítini Herceg-Novi se nalazi spomenik francuskim vojnicima palim za Napoleonove vladavine u Boki Kotorskoj. Taj spomenik su, u njihovu ─Źast, podigli1919 godine vojnici 126. odreda francuske Armije ┬ź Les Poilus dÔÇÖOrient ┬╗ ili u slobodnom prevodu ┬ź Solunski ratnici ┬╗ koji su se ovdje na┼íli nakon oslobo─Ĺenja Crne Gore i Boke.

U organizaciji Ambasade Republike Francuske u Crnoj Gori i NVO ┬ź Avenir ┬╗ iz Herceg-Novog danas je obilje┼żen taj dan komemoracijom na spomeniku francuskim vojnicima na Ilinici .

Spomenik su posjetili francuski ambasador Njegova ekseklencija gospodin┬áBernard Garancher┬ása saradnicima, predstavnici Op┼ítine Herceg Novi i ─Źlanovi NVO za njegovanje francuskog jezika, kulture i umjetnosti ÔÇ×AvenirÔÇť Iz Herceg Novog , kao i francuski dr┼żavljani, stalno naseljeni u Crnoj Gori.

U─Źenici ┼áC ÔÇŁIvan Goran KovacicÔÇŁ iz Herceg-Novog su pro─Źitali tekstove na francuskom i srpskom jeziku koji se odnose na period iz 1806 godine.

Nakon ceremonije francuski Ambasador je pozvao u─Źesnike komemoracije na zajednicki ru─Źak gdje su se uspostavile jo┼í ─Źvrs─çe profesionalne i prijateljske veze.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *